Enkelklachten behandeling
Enkelklachten komen het meest voor in de leeftijd van 15-24 jaar. En meer bij mannen dan bij vrouwen. De enkelverstuiking is hiervan de bekendste. Tijdens een flinke verstuiking overrekken of scheuren de enkelbanden. Dit gaat gepaard met pijn en zwelling. Een bloeduitstorting zie je vaak aan de buitenzijde van de enkel. Deze kan uitzakken naar de buitenzijde van de voet. De enkelklachten beperken de scharnierfunctie. Wandelen en de trap af lopen kunnen dan pijnlijk zijn en moeizaam gaan.
De enkel is de verbinding tussen de voet en het onderbeen. Het bestaat uit het bovenste- en onderste spronggewricht. Het bovenste spronggewricht stelt je in staat de voet omhoog en naar beneden te bewegen. Het onderste spronggewricht staat het naar binnen en buiten bewegen van je voet toe. De gewrichten van je enkel worden beschermd door kraakbeen en gewrichtsbanden.
Slijtage (artrose) van de enkel ontstaat niet zomaar. Dit heeft vrijwel altijd een oorzaak. Regelmatig door de enkel zwikken óf een enkelbreuk vergroten de kans op het ontstaan van vervroegde slijtage. Ook mensen met reumatische aandoeningen kunnen eerder slijtage ontwikkelen.
Hoe gaan we te werk?
Bij ons kunt u rekenen op een grondige aanpak. We starten met een uitgebreid onderzoek waarin we uw klachten in kaart brengen. U krijgt informatie over de achtergronden van uw enkelklachten en de verschillende factoren die een oorzaak kunnen zijn voor het ontstaan ervan. Ook het in stand houden van uw klachten worden besproken. Daarbij krijgt u instructies hoe u beter met de klachten om kunt gaan.
Na het onderzoek wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Hierin wordt duidelijk wat de doelstellingen van de therapie zijn, wat de te verwachten resultaten zullen zijn en hoe en wanneer we deze resultaten gaan behalen. Het behandelplan heeft een actief karakter, waarin de therapeut u zal stimuleren.
Wij hebben een aantal specifieke zorgplannen ontwikkeld gericht op enkelklachten. De programma’s worden op uw situatie afgestemd. Met het volgen van dit zorgplan nemen de klachten doorgaans af of verdwijnen voorgoed. De zorgplannen zijn gericht op het verbeteren van het uithoudingsvermogen en van de coördinatie van de onderbeenspieren, zodat deze uw enkel meer stabiliteit geven.
U krijgt een oefenprogramma, waarmee u ook thuis aan de slag kunt. Onderzoek heeft aangetoond dat oefentherapie betere resultaten oplevert, dan wanneer u geen behandeling ondergaat. Afhankelijk van de klacht worden de behandelingen in de oefenzaal of in een aparte behandelkamer gegeven.