Draagdoekconsulentes

In sommige culturen is het dragen van een baby heel gewoon, hier in Nederland is dat nog niet het geval al doen steeds meer jonge ouders dit. Het dragen van een baby in een draagdoek of draagzak heeft verschillende voordelen, voor zowel ouder als kind. Voor ouders kan het zeer praktisch zijn omdat zij hun handen vrij hebben, maar het kan een ouder ook brengen op plekken die lastig te bereiken zijn met een kinderwagen, zoals het bos of het strand.

Daarnaast bevorderd het de hechting tussen ouder en kind. Door het kind altijd dichtbij te dragen kan een ouder beter en sneller reageren op de signalen van een kind. Een kind voelt zich hierdoor veilig en geborgen.

Baby’s die gedragen worden huilen minder is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken, zeker wanneer de ouder ook tijdens het dragen in beweging is.

Daarbij zijn er aanwijzingen dat dragen een positief effect heeft op de heupontwikkeling, motorische ontwikkeling, prikkelverwerking en taalontwikkeling.

Tot slot zijn er aanwijzingen dat huid op huid contact, wat ook aanwezig is tijdens het dragen in een draagdoek of draagzak, pijnstillend werkt bij baby’s.

De kinderfysiotherapeut werkt samen met ouders om de ontwikkeling van een kind het beste te stimuleren. Het gebruik van een draagdoek of draagzak kan om verschillende redenen worden ingezet als onderdeel van de behandeling. Denk hierbij aan onrustige baby’s, maar ook bij een voorkeurshouding, heupdysplasie, syndromen of prematuur geboren baby’s.

Er wordt op dit moment steeds meer wetenschappelijk onderzoek verricht naar de voordelen van het dragen van baby’s en hoe zorgverleners dit als therapie kunnen inzetten. Onze kinderfysiotherapeut, heeft bijvoorbeeld haar masterthesis geschreven over het effect van dragen op de heupontwikkeling bij baby’s die risico hebben op een heupafwijking.

De kinderfysiotherapeuten is draagdoekconsulent en kan u adviseren over het gebruik van een draagdoek of draagzak bij uw kind. Hiervoor heeft ze verschillende materialen en een speciale draagpop op de praktijk. Mocht u uitgebreid verschillende draagdoeken en draagzakken willen voelen en passen raden wij Mama Nova in Leiden of Het Knooppunt in Voorschoten aan.