Yoga

Iyengar yoga

Hatha Yoga is lichaam en geest tot eenheid brengen door lichaamshoudingen te oefenen en door de ademhaling te leren beheersen. Alle vormen van yoga hebben het doel een bewuster leven te leren leiden.

Iyengar Yoga is een stijl van Hatha Yoga, vernoemd naar de yogaleraar B.K.S Iyengar (1918 – 2014). Hij heeft een actieve, uitdagende en zorgvuldige vorm van yoga ontwikkeld, waarin de correcte uitlijning van het lichaam centraal staat.

Het sportprogramma

Belangrijk en kenmerkend van Iyengar Yoga is het ontwikkelen van kracht, van uithoudingsvermogen en van een correcte lichaamshouding. Dit gaat samen met het verkrijgen van een grotere flexibiliteit en een diepere ontspanning.

De staande houdingen zijn zeer belangrijk. De positieve effecten daarvan, zoals het verkrijgen van sterkere benen, verbeteren van de algehele conditie en verlichten van pijn in nek, rug en schouders zijn al na een korte tijd oefenen voelbaar. 

Doordat de Iyengar-methode gebruikmaakt van hulpmiddelen is deze vorm van yoga voor iedereen geschikt, ongeacht leeftijd of fysieke conditie. Bekijk onderstaande link voor inzicht in houdingen en mogelijkheden.

BKS Iyengar


Do In Yoga

Do-In betekent simpel vertaald: oefening. Of iets preciezer: "je ledematen strekken en bewegen om de energie laten stromen door de meridianen." Het is een eeuwenoude bewegingsvorm, oorspronkelijk uit China, maar ook beïnvloed door Japanse shiatsu. In zen-tradities wordt Do-In ook wel gebruikt als voorbereiding voor meditatie.

Do-In stimuleert je om je lichaam écht te voelen en er verantwoordelijkheid voor te dragen. De lessen zijn daardoor geschikt voor alle leeftijden en alle lichamen.

Do-In oefeningen zijn nauw verwant aan geneeswijzen zoals shiatsu en acupunctuur. De strekkingen en massages werken in op de energiebanen (meridianen). Hierdoor ontspannen spieren en raken ze goed doorbloed, zodat afvalstoffen beter worden afgevoerd. Daarnaast krijg je, door de aandacht voor ademhaling tijdens de les, ook een rustige geest: lichaam en geest worden weer één.

Call Now Button
%d bloggers liken dit: