Valpreventie - voorkom risico's

Valpreventie: Voorkom risico's en blijf veilig

Valpreventie betekent het voorkomen van een val. Het voorkomen van een val is belangrijk, vooral naarmate je ouder wordt. Een val kan bijvoorbeeld leiden tot moeite of angst bij bewegen of botbreuken. Je kunt een val niet voorkomen, maar wel de kans op een val verkleinen. De kans op een val kan je op verschillende manieren verkleinen. Bijvoorbeeld door voldoende te bewegen, gezond te eten en correct gebruik te maken van hulpmiddelen.

Identificatie van verhoogd valrisico

Wanneer u in de afgelopen 12 maanden twee keer of meer bent gevallen, is er sprake van een verhoogd valrisico. 

Behandelplan

Bij een verhoogd valrisico kunt u onder behandeling komen van een fysiotherapeut. Tijdens de behandeling (ook wel Otago-oefenprogramma genoemd) brengt u samen met de fysiotherapeut de factoren voor een val in kaart en krijgt u spierversterkende en evenwichtsoefeningen.

Sinds 2024 komen de fysiotherapie behandelingen (Otago-oefenprogramma) voor mensen met een verhoogd valrisico uit de basisverzekering. Dit betekent dat de zorgverzekeraar de behandeling vergoed, nadat u uw eigen risico heeft betaald. Wanneer er geen sprake is van een verhoogd valrisico of indicatie voor fysiotherapie, kunt u een valpreventiecursus van Incluzio volgen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over uw valrisico of over de valpreventiecursus van Incluzio? Ga dan naar de website van Incluzio Leiden. Heeft u vragen over valpreventie of over de vergoeding, neem dan vooral contact op met uw fysiotherapeut of via 071 - 51 23 111 of mail naar l.guijt@visserfysio.nl