Schrijfproblemen bij kinderen

Schrijven is een belangrijk vak op de basisschool. Het stelt ons in staat om te communiceren met anderen. Ook dient het als geheugensteuntje en helpt het ons om talen te leren en te verwerken.

Wat kan er fout gaan?

Om goed en snel te kunnen schrijven, is het van belang letters goed aangeleerd te hebben en dien je in staat te zijn om taal om te zetten naar letters en woorden. Een goede handmotoriek om de schrijfbeweging snel en goed te kunnen maken, helpt.

Al deze punten zijn belangrijk om goed en netjes te kunnen schrijven. Als uw kind op een van deze vlakken moeite heeft, wordt dit zichtbaar tijdens het schrijven. Ook zal het schrijftempo afnemen. Dit kan tot frustratie leiden. Zo kan uw kind moeite hebben om het tempo in de klas bij te houden en problemen krijgen met andere vakken. Met een moeilijk leesbaar handschrift maakt uw kind sneller fouten.

Wat doet de kinderfysiotherapeut?

Allereerst doet de kinderfysiotherapeut gedegen onderzoek naar de oorzaak van het schrijfprobleem. Hier zijn verschillende testen voor. Is het bijvoorbeeld een specifiek probleem in de motoriek? Heeft uw kind juist moeite om de letter aan de juiste klank te koppelen, of is het inprenten van de letter de oorzaak? Dit zijn allemaal factoren die een rol kunnen spelen. Indien nodig kijkt de kinderfysiotherapeut ook in de klas mee bij het schrijven.

Als er duidelijk is welke factoren precies een rol spelen, stelt de kinderfysiotherapeut samen met u, uw kind én de leerkracht een plan van aanpak op. Door het gezamenlijk aan te pakken, komen we tot de beste resultaten.