Plagiocephalometrie (PCM) is een betrouwbare meetmethode om de vorm van de schedel op eenvoudige wijze vast te kunnen stellen. Hiermee kunnen de verschillende aspecten van plagiocpehalie (scheve afplatting) en brachycephalie (symmetrische afplatting achterzijde) in maat en getal worden vastgelegd.

Met PCM wordt met behulp van een bandje thermoplast een nauwkeurige afdruk gemaakt van de omtrek van het hoofd. Op dit bandje worden de loodrechte posities van de neus en de oren gemarkeerd. De aldus verkregen PCM-ring wordt gekopieerd op papier, waarna precieze metingen kunnen worden gedaan. PCM is een gemakkelijk toepasbare, voor uw kind niet-belastende, goedkope en betrouwbare manier om hoofdmetingen te verrichten

Helmtherapie wordt ingezet bij kinderen met een sterk afgeplat hoofdje, beoordeeld met de PCM, die ondanks oefenen en kinderfysiotherapie toch onvoldoende is afgenomen.
Mocht u twijfelen of uw kindje een PCM-meting nodig heeft, of mogelijk in aanmerking komt voor een helmpje kunt u contact opnemen met één van onze kinderfysiotherapeuten.

Voor wie?

Dit meetinstrument wordt gebruikt voor baby’s tussen de 5 maanden en 12 maanden. De eerste metingen vinden meestal plaats wanneer uw kindje 5 maanden is en een afgeplat hoofdje heeft. Aan de hand van de resultaten wordt kinderfysiotherapie voortgezet of wordt helmtherapie overwogen.

Hoe ontstaat een afgeplat hoofdje?

Een afgeplat hoofdje ontstaat meestal door een voorkeurshouding van uw kindje. Uw kindje kijkt dan bijvoorbeeld alleen maar naar links of naar rechts, of juist recht omhoog. Doordat hij veel op 1 plek ligt ontstaat op die plek een afplatting.
Door middel van kinderfysiotherapie kan deze voorkeurshouding meestal heel vlug worden opgeheven. Kinderfysiotherapie bestaat dan uit oefeningen en adviezen voor thuis.

Helmtherapie?

Helmtherapie wordt ingezet bij kinderen met een sterk afgeplat hoofdje, beoordeeld met de PCM, die ondanks oefenen en kinderfysiotherapie toch onvoldoende is afgenomen.
Mocht u twijfelen of uw kindje een PCM-meting nodig heeft, of mogelijk in aanmerking komt voor een helmpje kunt u contact opnemen met Deborah Cabal (kinderoefentherapeut) of Linda Dijk (kinderfysiotherapeut i.o )Zo wordt bij zuigelingen met (een vermoeden van) een afplatting van de schedel een Plagiocephalometrie meting (PCM-meting) gedaan van het hoofd.
Met behulp van andere meetinstrumenten kan de motorische ontwikkeling in kaart worden gebracht of een uitspraak over de spanning van een kind worden gedaan. Dit zijn o.a. de AIMS, GMFM en de Amiel Tison.


Voor kinderen van 3 jaar tot en met 17 jaar, zijn er andere motorische meetinstrumenten ontwikkeld om een uitspraak over hun (algemene) motorische vaardigheden en schrijfvaardigheden te kunnen doen zoals o.a.de Movement ABC-2, de Beery VMI en de BHK.
Call Now Button
%d bloggers liken dit: